Ana içeriğe atla

Aynı SQL Veritabanını Birden Fazla Sunucuda Kullanma

Zaman zaman gerek performans açısından, gerekse farklı nedenlerle aynı veritabanına farklı sql sunuculardan erişme ihtiyacı doğar. Burada karşımıza farklı seçenekler çıkar. Bunlara kısaca bakacak olursak:
1. Mirroring
2 (principal, mirror) veya 3 sunucu ile (principal, mirror, witness) kurulur. Principal ve mirror sunucular sql standard veya enterprise edition olmalıdır. Witness olan sunucu ise sql express edition bile olabilir. Ancak witness sunucu varsa yüksek bulunurluk olabilir. Üç farklı şekilde kurulabilir:
  1. Yüksek bulunurluk (witness sunucu ile senkron veritabanı)
  2. Yüksek koruma (witness sunucu kullanmadan senkron veritabanı)
  3. Yüksek performans (witness sunucu kullanmadan asenkron veritabanı)
Mirror olan veritabanına erişilemez (aktif olmadığı sürece recovering statüsünde kalır Bir veritabanının sadece bir tane mirror kopyası olabilir. Mirror olan veritabanından sadece okuma yapmak için snapshot alınabilir. Özellikle uzak lokasyona mirror alınıyorsa uygun bir çözümdür.

2. Snapshot
Sadece snapshot alındığındaki anlık bilgiyi içerir. Boyut olarak daha ufaktır (commit edilmemiş transactionları içermez). Her snapshot alındığında veritabanının tamamı transfer edildiğinden, ufak veritabanı için uygundur. Sadece okuma yapılabilir.
3. Log Shipping
Kritik olmayan veritabanları için veri kurtarma çözümüdür. İki veya daha fazla sunucu ile kurulur (primary ve standby). Sunucular sql standard, enterprise, workgroup veya developer edition olabilir. Simple recovery ile çalışmaz. Full veya bulk-logged olmalıdır. Otomatik transfer işlemleri için her iki sunucuda da Sql Agent çalışıyor olmalıdır. Logların kopyalanması için okuma/yazma yetkisi olan ortak bir disk alanı olmalıdır. Sql Agent servisini çalıştıran kullanıcının bu ortak alana okuma/yazma erişimi olmalıdır. Standby veritabanından okuma yapılabilir.

image
Şekil 1. Log shipping
4. Merge Replication
Üç farklı replikasyon yönteminden (transaction, merge, snapshot) en çok kullanılanıdır. Veri çalışması olabilecek mobil uygulamalar veya dağıtık sunucu uygulamaları için kullanılır. Çakışan veriler, tanımlı kurallara göre birbirini ezebilir. Diğer yöntemlerden farklı olarak:
  1. Veriler dışındaki objeler de (kullanıcılar, yetkiler, vb) taşınır
  2. İki veri tabanına da yazma yapılabilir
Sonuç olarak, her yöntemin kendi içinde artıları ve eksileri olduğundan, uygulamanın ve bize sağlanan ortamın özelliklerine göre (sunucu sayısı, kullanıcı sayısı, lokasyonlar, okuma veya yazma yapılacağı vb) işimizi görecek en performanslı yöntem tercih edilmelidir.
Necmettin TÜRER

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara