Ana içeriğe atla

Nuget Nedir?


NuGet kısaca anlatmak gerekirse .Net projelerimizde kullanmak istediğimiz açık kaynak kodlu kütüphaneleri kolay ve basit bir şekilde kendi uygulamalarımıza eklememizi sağlayan ve yine açık kaynak kodlu olarak geliştirilen bir Visual Studio eklentisidir. NuGet öncesinde herhangi bir açık kaynak kodlu kütüphaneyi uygulamamızda kullanmak istediğimizde, kütüphanenin gereksinimde olduğu kütüphanelerin de peşinden koşmamız gerekiyordu. Aynı şekilde bu kütüphaneleri güncellemek de ayrı bir sorun teşkil ediyordu. NuGet aracılığı ile bu süreç artık çok daha basit ve hızlı bir şekilde yapılabilir hale geldi. NuGet ile galeriden seçtiğimiz kütüphaneleri projelerimize dahil etmek, güncellemek ya da kaldırmak Apple AppStore’den uygulama indirmek, güncellemek ve kaldırmak kadar basit bir hale getirilmiş. Galeriden uygulama geliştiricilerin kütüphanelerini indirebildiğimiz gibi kendi açık kaynak kodlu projelerimizi de NuGet aracılığı ile paketleyip başka geliştiricilerin beğenisine ve kullanımına sunabilirsiniz.


NuGet Nasıl Kullanılır?

http://nuget.codeplex.com/releases adresinden indireceğiniz NuGet yükleme dosyasını kullanarak veya Visual Studio Extension Manager aracılığı ile kurulumu yapabilirsiniz.


1
Resim-1
2
Resim-2
Kurulumunuzu tamamladıktan sonra NuGet Package Manager Console kullanarak ya da Add Library Package Reference penceresinden yeni paketler yükleyebilir, güncelleyebilir ve ya kaldırabilirsiniz. Unutmadan Add Library Package Reference seçeneği sadece solution açık durumda iken kullanılabilir. Bazı paketler ise sadece console aracılığıyla kullanabilir.

3
Resim-3
4
Resim-4
Varsa lisans sözleşmelerini kabul ettikten sonra NuGet sizin için paketin içeriğini ve ön gereksinimli  kütüphaneleri/paketleri otomatik bulur  ve yükler, gerekli dosyaları çözümünüze/projenize kopyalar, gerekli referansları projenize ekler ve hatta app.config & web.config  ayarlarının güncellenmesi gerekiyorsa bunları da yapar.
Çözümünüzde veya projenizde oluşturulmuş olan packages klasöründe yüklü paketleriniz bir arşiv çeşidi olan .nupkg formatında bulunur. Projenizi derledikten sonra gerekli bin klasörünüzde gerekli .dll görecebilirsiniz. Artık eklediğiniz kütüphaneleri kullanmaya başlayabilirsiniz.
Paket yüklemek için bir diğer yolda (bazı paketler için zorunlu tek yol) Package Manager Console kullanmaktır. UI aracılığıyla yüklemek kadar basit olmasa da bazen sunduğu gelişmiş komutlar yüzünden tercih edilebilir bir yükleme aracıdır. NuGet PM Console komutlarına
http://nuget.codeplex.com/documentation?title=Package%20Manager%20Console%20Command%20Reference  adresinden ve kullanımına da
http://nuget.codeplex.com/wikipage?title=Finding%20and%20Installing%20a%20Package%20Using%20the%20Package%20Manager%20Console adresinden göz atabilirsiniz.

Ayrıca kendi paketlerimizi oluşturmak konusunda http://nuget.codeplex.com/documentation?title=Creating%20a%20Package adresindeki dokümantasyonu inceleyebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi işimizi kolaylaştıran, kullanımı da kolay olan ve hızlı gelişen/yayılan NuGet PM  yakında kullandığınız vazgeçilmez araçlardan biri olacaktır.
Cihan Demirel

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara