Ana içeriğe atla

Bulut Bilişim Kasırgasına Tutulamayanlara Ön Bilgi

 
Gelecekte teknoloji alanında olabilecek eğilimleri öngörüp ona göre bir şeyler yapmak neredeyse imkânsız çünkü destek olabilecek finansal yatırımcıların bulunması, bulunsa bile ikna edilmesi çok zordur. “Teknolojiye yatırım yapmak risk gerektirir.” cümlesine en güzel örnek olarak online alışveriş verilebilir. Çok değil sadece 10 yıl öncesine bakılırsa online alışveriş yapmak son derece gereksiz ve güvensiz görülüyordu ve bu teknolojiye yatırım yapmak akıllıca bir iş değildi. Şimdi ise tam tersine zamandan tasarruf etme, dünyanın dört bir yanından siparişler verebilme ve yüksek güvenlikli alışveriş olanakları ile güven sorunu olmadan, düzenlenen değiştirme ya da geri iade politikaları ile müşteri memnuniyetinin en üst düzeyde tutulduğu online alışveriş hızla yükselen bir eğilime sahip.

image
Bilgi çağında bulunduğumuz günümüzün en büyük ve en önemli teknolojik gelişmesinin bulut bilişim olduğu ya da olacağı ünlemlerle belirtiliyor. Önceden internetten alışveriş ile ilgili nasıl önyargılar olduysa şuanda da bulut bilişim ile ilgili önyargıların olması gayet normal karşılanmalı. Kısaca bulut bilişim nedir diye düşünürsek, işletmelerin servis-donanım-personel gibi yatırım maliyetlerini ortadan kaldırarak bütün verilerini “Bulut” ortamında birleştirerek istenilen verilerden herhangi birine internet bağlantısı olan her yerden erişilebilmesi tanımını yapabiliriz.
 


İnanılması güç bir şekilde nihayet bulut bilişimin ne anlama geldiği, *aaS bu ya da *aaS şu anlama gelir sunumlarının tekrarlanan versiyonları hemen hemen son buldu. Bu iyi bir haberdi. :)
Kötü haber ise artan bulut bilişim seçeneklerinin hangisinin tercih edilmesi gerektiği konusunda net bilgilere ve tecrübelere sahip olunamaması. Oyunun kurallarında hiçbir değişiklik olmamasına rağmen şirketler neden daha güçlü envanterlerle oyuna dâhil olmasınlar değil mi? Bu sebepten öncelikle temel bir envanter listesi ele almak gerekiyor.
image

Capture2

Bu liste bulut bilişim kavramını karmaşıklaştırmaya sebebiyet veren tek etken değil maalesef. Karmaşıklığa düşülen ilk nokta genellikle bulut bilişim sağlayıcısının seçiminde, ticari ürünlerin özeliklerine -altyapının işleyiş biçimi, bulutlar arasından uygulamaların taşınabilirliği, açık kaynak kodlu olup olmaması, yazılımın kapasitesi vs.- karar verme anında başlıyor.

image
Karar verme karışıklığını en aza indirgemek ve geleceğin en önemli teknolojik gelişmesi olarak görülen bulut bilişimden maksimum fayda sağlamak adına şirket çalışanlarının bulut bilişim ile ilgili kendilerini geliştirmelerine olanak verilmesiyle ve olabilecek kökten değişimlere açık olmaları teşviki ile sağlanabilir.
 



En çok gündeme gelip tartışılan bulut bilişim tabanlı bir kuruluşun hayati önem taşıyan şirket verilerinin tam olarak nerede tutulduğu, başka amaçlar için kullanılıp kullanılmadığı. Bulut tabanlı bir kuruluşun, bulut bilişim sağlayıcısına güvenmesi ve bağımlı olması gerekiyor. Sonuç olarak şirket verilerinde ki kontrol kaybı ve verilerin kaybolabilme ihtimalleri ile bütün yatırımın tehlikeye girmesinin düşünülmesi soru işaretlerin artmasına sebep olmakta.


image

Bulut bilişim hizmetinin kullanılmasının illaki tasarruf anlamına gelmediğine de ayrıca dikkat edilmeli. Özel bir bulut bilişim hizmeti kullanılırken genel olarak tüm hizmetleri kapsayan aylık bir ücret ödemesi yapılır. Eğer şirket büyük bir IT departmanına ve ürünlerine sahip ise, bakım-maliyet gibi yüksek ücretler ödemek yerine verilerini bulut bilişime aktararak tasarruf etme yoluna gidebilir.

Sonuç olarak bulut bilişim ile önemli bir değişimin daha başındayken, şuanda bile işletmelerin nasıl etkilendiği fark ediliyor. Bulut bilişimin getirdiği değişimlere ayak uydurmayı başaran işletmeler önümüzdeki 20 yıl içerisinde kazananlar takımında yükselirken diğer işletmelerin de kendilerini kaybedenler takımında bulması kaçınılmaz olacaktır.


image
 
Capture3
 


Kaynaklar:
Çiğdem TANKER
Eğitim ve Dokümantasyon Uzmanı

Yorumlar

  1. Siteniz gerçekten çok güzel ve paylaşımlar mükemmel, asus servisleri olarak kaliteli hizmet sunmaktayız.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bu tür projeler gerçekten çok güzel umarımprojeniz beklenen ilgiyi görür

    Web Tasarım Firma Sitesi site satın al

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara