Ana içeriğe atla

Gelecek Zaman Teknolojisi

90’lardan itibaren hızla gelişim gösteren teknoloji, alışkanlıklarımızı çoktan yönlendirmeye başladı. Sürekli evrim içinde olan teknolojik yenilikleri merak ediyoruz. Filmlerde gördüğümüz uçan arabaların olduğu devir ne zaman gelecek kesin olarak bilemiyoruz fakat dünyamızda 2050 yılına kadar gerçekleşmesi öngörülen yenilikler ve durumlar şu şekilde:

Kendini Bilen Bilgisayar

Bilgisayarların insansı düşünce yapısına sahip olması için beklenen tarih 2025. Bu konuda Google DeepMind nörobilimsel ve arttırılmış gerçeklik üzerine yapılan çalışmaları birleştiriyor.

Mars’ta Beş Çayı

SpaceX'in kurucu CEO'su Elon Musk, bu yılki Code Konferansı’nda Mars’a insanlı seyahatin 2024 yılında gerçekleştireceklerini belirtti. Buna rağmen Dr. Ian O’Neill  Mars’ta yaşayan arkadaşa beş çayına gitmek gibi seyahatlerin, gerekli altyapının kurulmasının zorluğundan dolayı önümüzdeki 100 yıl içinde gerçekleşmesinin güç olduğunu belirtiyor.

Fantastik Dörtlü Kıyafetleri

Tekstilde gerçekleşecek teknolojik ilerlemeler ile insanların daha hızlı koşabileceği veya esnekliği artırabilecek kıyafetlerin üretilmesi önümüzdeki 10 yıl içinde bekleniyor. Hyundai ve Panasonic, ağır yüklerin taşınmasını kolaylaştıran dış iskelet çalışmaları ile denemelerini sürdürüyor.

Beyin Linki

Nanoteknolojik gelişmeler ile 2045 yılında insanlar beyinleri ile bilgisayarları arasında bağlantı kurulabilecek hatta insanlar kendi beyinleri için link bile oluşturabilecek. Sinirsel bağ (neural lace); beyine dijital bir katman oluşturacak kablosuz bir beyin-bilgisayar sistemidir. Bu sinirsel bağ ile insanlar Matrix’i yaşayabilecek.

Kahraman Güneş

2050 yılına kadar binalar, arabalar gibi zeminde yer alan eşyaların enerji kaynağı için fosil yakıtlara gerek kalmayacak. Yeraltı kablolama sistemindeki gelişimler ile ülkeler güneş enerjisi ile ihtiyacını karşılayabilecek.
 

Teknolojik gelişmeler heyecan verici fakat bu ilerlemeleri deneyimlemek ülke ekonomisi ile derin bağlantılı. Türkiye için önümüzdeki yıllarda teknolojik gelişmelerin tanımı ne olacak kesin değil. Fakat ekonomik açıdan beklenen durum şöyle:
 PwC 2050 araştırmasına göre Türkiye politik sorunlarını çözebilirse, önümüzdeki 34 yıl içerisinde ekonomik açıdan %3’lük büyüme potansiyeline sahip (bu oran diğer Avrupa ülkeleri içerisindeki en yüksek oran). Araştırma, Türkiye’nin 2030 yılında dünyanın en büyük 14., 2050 yılında ise 13. ekonomisine sahip olabileceğini belirtiyor.

PwC 2050 raporuna buradan ulaşabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara